6 místních velikonočních lahůdek kořeněných jižanským temperamentem

30.4. 2017 Španělka Lucie 769x0 Komentářů

A co nějaké  specialitky? Ty by neměli?

Ano, mají a to opravdu vybrané velikonoční jižanské speciality, o kterých, tipuju,

jsi neslyšel ani v divokém snu! 🙂


Ale vážně: Nejprve něco opravdu dobrého k snědku:

  • 3 typické sladké velikonoční dobrůtky:
    • Na Velikonoční neděli se peče Trenza de Pascua – velikonoční cop nebo věnec, zdobený vařenými a barvenými vejci. Těsto je podobné mazanci. Jedná se o symbol rodiny, nového života a plodnosti. Hodně se jím obdarovává rodina.Velikonoční cop – podobný našemu mazanci 
    • Jinou dobrotou, která se připravuje v průběhu Velikonoc je Mona de Pascua, moučník z kynutého těsta, z něhož se tvarují například typické velikonoční figurky – zajíčci, slepičky, želvičky – zdobí se barevnými vajíčky a jinými velikonočními dekoracemi. Podle tradice by měl kmotr/strýc jeden darovat své kmotřence. Všichni celá rodina si pak na nich pochutnají.
    • Další tradiční a opravdu původní, po staletí předávanou rodinnou sladkostí jsou Torrijas/Picatostes – opečený, den starý chléb/veka namáčený ve vanilkou, skořicí, citronovou/pomerančovou kůrou ochuceným mlékem a cukrem ochuceném mléce. Prosté, jednoduché a velmi chutné jídlo. Zvláště na východě a na severu Španělska připravované. V různých obměnách však rozšířené po celé zemi.

No a teď to přijde:  

3 další ryze lokální  tradice z celého Španělska, které Tě  překvapí možná i šokují:

  • Hrůzostrašný tanec mrtvých v Gironě (Katalánsko):
    • 5 lidí převlečení za kostlivce tancují za zvuku bubnů,
    • 2 dospělí s kosou a 3 děti, které nesou misku popela a hodiny bez ručiček.
    • Jedná se o součást procesí na Zelený čtvrtek.
    • Má připomenout období temna a zla a taky fakt, že naděje a víra v křesťanství zvítězí nad smrtí.
    • Pouze tady, v obci Verges u Girony se tato tradice, hodná přežití, udržuje.
  • Každý rok nové nádobí? Proč ne? J
    • Ve Valencii je tradiční tzv. „trenca perols“ –
    • jde o vyhazování hliněných džbánů, starého nádobí, mnohdy naplněných vodou z oken a balkónů.
    • Tato tradice se koná vždy o půlnoci na Bílou Sobotu, během procesí.
    • Tento v jisté míře s nadsázkou míněný a vtipný akt má oslavovat návrat života Ježíše, který se mu na Velikonoční neděli navrátil. – A opět jsem u křesťanství.
  • Udělat si malou legraci z náboženských procesí? Ano, i to mají. Je to ale kapku jinak a zdání je možná matoucí…čti dále:
    • Procesión de los Borrachos – Průvod „opilců“ v Cuenca.
    • Koná se za časného rána na Velký pátek a tato rádoby „kontra“ akce byla dokonce prohlášena Kulturní mezinárodní turistickou zajímavostí.
    • Průvod davů (Procesión de Turbas) jak je taky označován toto anti-procesí, které si dělá legraci ze zvyklostí a velikonočních průvodů.
    • Tlupa lidí prochází ulicemi a přitom popíjejí likér „resolí“ z Cuenca.
    • A teď pozor – i když se průvod zdá šokující – toto opravdu zvláštní procesí všem okolo s velkým respektem připomíná posměch, který musel Ježíš vytrpět na jeho cestě na horu Calvario, kde byl ukřižován…

Tradice, akce a události spojené s Velikonočním týdnem jsou nespočetné.

Více si o Velikonočních tradicích přečti tady >>>>

Udělej si někdy na jaře čas a zajeď se podívat hlavně do tradičních míst na to jak se slaví na jihu Velikonoce (Andalusie, Katalánsko, Murcia, Valencia, Aragón, Asturias, Madrid a podobně.

A proč do Španělska? Proč na Mallorcu?

Tak třeba proto >>>> Inspiruj se v tomto článku.


¡Hasta luego!

Hezké  jaro Ti přeje

Španělka Lucie a to přímo Online z Mallorcy! 🙂

Share on facebook
Facebook
Lucie

Lucie

Vášnivá milovnice Španělska a španělštiny, lektorka online se sídlem na Mallorce, konzultantka programu START Mallorca, lokální průvodkyně, gurmánka a milovnice středomořské kuchyně. Jsem prostě Španělka srdcem i duší! :-) Klidně mi napiš email na lucie@lucka.vacuumartspace.cz Více o mě a o tom, jak jsem se ocitla v Karibiku Středomoří

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *